banner
 
 
 

 

Jelenleg nincsenek kiskutyáink!

A border collie egy kiemelten nagy mozgásigényű és intelligenciájú fajta, ezért olyan aktív életvitelű gazdák jelentkezését várjuk, akik sportolni (agility, terelés, obedience, stb) szeretnének a kutyával, és vállalni tudják a napi szintű foglalkozást.
A gazda szerepe kulcsfontosságú a kutya későbbi személyiségének fejlődésében, ezért csakis olyan helyre adunk kiskutyát, ahol meggyőződtünk a felkészültségről és kellően tájékozottak a fajta igényeit illetően. Családtagként, társként tekintenek majd rá, illetve a kutyatartásról, nevelésről való elképzelésük nagyban hasonlít a miénkhez.

Kennelünkből kikerülő kiskutyák 8 hetes koruktól gondosan szocializálva, törzskönyvvel, regisztrált mikrochippel, kétszer oltva, rendszeresen féreghajtva, oltási könyvvel, szerződéssel, kölyökcsomaggal, egészségügyi garanciával, állatorvos által többször megvizsgálva, a kölyökkori szemszűrést követően kerülnek az új gazdáikhoz.

A kiskutyák az otthonunkban jönnek a világra, velünk élnek a házban, így hozzászoknak az életvitelünkhöz, hallják a különböző háztartási zajokat. Az első perctől sokat vannak kézben, hogy megszokják az emberi közelséget és az érintést. Amikor már elég nagyok, napközben a kertben vannak a számukra kialakított kertrészben.
3-16 napos koruk között elvégezzük velük a számos előnyös hatással bíró Korai Idegrendszeri Stimulációs gyakorlatokat (Szuper Kutya program).
Nagyon fontosnak tartjuk a megfelelő korai szocializációt, ezért e rendkívül fogékony és meghatározó korszakban igyekszünk minél többféle hanggal, zajjal, tárggyal és helyzettel megismertetni a kölyköket. Sok-sok látogatót fogadunk, hogy hozzászokjanak az idegenekhez. Szoktatjuk őket az autóban utazáshoz.
Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy fejlődésük során minél jobban megismerjük adottságaikat, mindegyikőjükkel külön-külön is sokat foglalkozunk. Törekszünk arra, hogy a gazdákhoz mind temperamentumban, mind az előzetesen felmért elképzeléseikhez a legközelebb álló kiskutyák kerüljenek.
A 6. héten egy szakember elvégez velük egy kölyök személyiségi tesztet, mely felméri jellemüket, szociális érzékenységüket, stabilitásukat, dominanciájukat és együttműködési hajlandóságukat. A teszt eredménye segítségünkre van a kölykök kiválasztásánál is.
A leendő gazdáknak gyakran küldünk híreket és képeket a kiskutyákról, illetve arra ösztönözzük őket, hogy amilyen gyakran csak tudják, látogassák meg az almot.

Amennyiben kérdése merült fel, kérem, lépjen kapcsolatba velünk, szívesen állunk rendelkezésére további információkkal.

 

A fajtaválasztás

A kutyával való örömteli és harmonikus együttélésnek alapfeltétele a megfelelő fajtaválasztás. Mindenkinek tisztában kell lennie saját életvitelével, szokásaival, lehetőségeivel, melyhez a legjobban illő fajtát ajánlott megtalálni. Minden forrást fel kell keresni annak érdekében, hogy a kiszemelt fajtát minél alaposabban megismerje és meggyőződjön arról, hogy tényleg ez a legmegfelelőbb az Ön számára. Célszerű személyesen felkeresni több tenyésztőt, illetve kutyás rendezvényekre, sporteseményekre és kutyakiállításokra is érdemes ellátogatni.
Egy biztos, bármelyik fajta mellett is teszi le a voksát, a kutyatartás hatalmas felelősséggel jár és hosszú évekre szól!

Valóban border collie-t szeretne?

Mielőtt elhatározná, hogy border collie-t választana maga mellé, tudnia kell, hogy egy kimondottan aktív és munkamániás fajtáról van szó, amely a legkevésbé sem való mindenkinek. Óriási kihívást jelent a tartása és mindenképp következetes, elszánt és mozgalmas életvitelű gazdát igényel. Tele van energiával, és ha ez nincs kellő minőségben levezetve, akkor nagyon nehezen kezelhető. Ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében és kiegyensúlyozott kutyaként élje mindennapjait, rendszeres sétára, különféle kutyás sportra és szellemi lefárasztásra egyaránt szüksége van. A gyakorlatban ez napi többórás foglalkozást jelent, ami a lakásban és a kertben tartott kutyákra éppúgy vonatkozik. A kiállításra szánt kutyák igényeiről sem szabad megfeledkezni, hisz számukra is ugyanennyi törődésre van szükség, ezért meg kell találni az optimális középutat a sportolás és a kiállítások világa között.
Sajnos egyre többen elhamarkodottan, esetleg divatból választják maguk mellé ezt a fajtát, majd kirakják a kertbe és nem foglalkoznak vele eleget. Az ilyen életmód egyáltalán nem megfelelő a border collie számára. Ha elhanyagolják, talál magának elfoglaltságot. Egy unatkozó border collie rengeteg kárt és bosszúságot tud okozni gazdájának azzal, ha megrongálja a lakást vagy a kertet. Megjelenhetnek különböző viselkedési problémák, súlyosabb esetben saját magában is kárt tehet, akár depresszióba is eshet.
Csakis az válassza ezt a fajtát, aki fel tudja vállalni a tartásával kapcsolatos nehézségeket, értékelni tudja az aktivitását, sokoldalúságát és képes kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.
Kérem, gondolja át újra, hogy valóban képes-e 12-15 évig ennek a kihívásnak eleget tenni, melyhez nagyon sok elszántságra, lemondásra, kitartásra, időre és pénzre van szükség.

 

Ugrás a lap tetejére

lab
© Pálosi Gyula Viktor